Saturday, July 27, 2013

Delima Pemilihan Agung UMNO, Bangsa Melayu Sekarang Jenis Yang Kisah?


Bayangkan apa yang akan berlaku pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) jika diteliti aktiviti dan usaha pendaftaran pemilih baharu selepas 55 hari berlangsungnya PRU-13.

Dalam Perbincangan Meja Bulat, cabaran dalam menghadapi PRU-14... Kelangsungan Politik Bangsa anjuran Mubarak Malaysia dengan kerjasama Utusan Malaysia di Ibu Pejabat Mubarak, Bangunan UMNO Lama, Kuala Lumpur, sesuatu perlu difikir dan disusuli tindakan perlu diambil segera oleh bangsa Melayu.

Amati angka pendaftaran baharu yang dikumpul oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) setakat Mei 2013. Tiga parti komponen Barisan Nasional (BN) yang diketuai UMNO berjaya mendaftarkan 449 orang sebagai pemilih baharu; MCA (43) dan MIC (24). Tiga parti dalam pakatan pembangkang iaitu Pas mampu mendapatkan 110 pendaftar baharu, PKR (65) dan DAP (524).

Jika digabungkan ketiga-tiga parti BN itu, jumlahnya 516 pemilih, angka itu belum mampu mengatasi jumlah pungutan DAP (524), dan jumlah yang dikumpul ketiga-tiga parti pembangkang pula ialah 699.

Dari segi pendaftaran pemilih baharu sahaja BN sudah tewas. Bagaimana jika keadaan ini berterusan sehingga menjelang PRU-14?

Pakatan Rakyat terutamanya DAP begitu agresif mendaftarkan mereka yang layak menjadi pengundi baru. Mereka bukan sahaja membantu pendaftaran, tetapi turut mengambil nombor telefon untuk tujuan dihubungi atau penghantaran SMS kempen parti. Adakah UMNO atau parti kompenan BN lain melakukan aktiviti yang sama?

Terus terang kita boleh katakan UMNO dan BN tidak komited mendaftarkan pengundi baru. Dari sudut pandang secara kasar, kita boleh jangka Pakatan Rakyat sudah menang dari aspek mendaftarkan pengundi baru.

Dalam mana-mana pilihan raya, jumlah pengundi yang paling utama dan ke arah mana kecondongan mereka. Melalui aktiviti pendaftaran oleh parti-parti politik, kita boleh menjangka sokongan mereka.

Melalui keputusan PRU13, jelas trend bukan lagi memilih calon boleh menang atau berpengaruh. Bukan juga isu-isu sensasi dan aku janji, kerana sehebat mana isu dimainkan dan secantik mana manifesto, itu bukan lagi faktor penentu kemenangan parti politik.

Strategi menggunakan segala tipu helah isu, main drama ketika demonstrasi, penglibatan NGO pro-pembangkang, mendekati generasi-Y di kampus, penyebaran meluas akhbar parti politik tanpa sekatan, usaha menjatuhkan kredibiliti dan integriti institusi awam seperti SPR, PDRM, SPRM, perkhidmatan awam dan lain-lain, berlaku tanpa terkawal dan tindakan.

Apakah usaha UMNO/BN yang menerajui Kerajaan dalam mengatasi strategi Pakatan Rakyat yang sememangnya mereka sedar? Mereka masih tak putus asa untuk rampas pucuk kepimpinan negara ini. Berapa ramai pemimpin UMNO yang sedaq atau buat-buat tak sedaq? Sebab yang penting selamatkan periuk nasi depa dulu.

Dengan jumlah keahlian semua parti komponen BN sebanyak 5.5 juta dengan UMNO sahaja mempunyai 3.5 juta ahli, maka sepatutnya tiada masalah untuk melawan pihak pembangkang.

Setakat hari ini, Majlis Tertinggi UMNO sudah mengadakan mesyuarat mereka selepas PRU-13. Namun belum terdengar hasil bedah siasat tentang punca kekalahan calon-calon UMNO, apatah lagi BN.

Walaupun UMNO menang 88 kerusi Parlimen daripada 121 yang bertanding dan 241 Dewan Undangan Negeri (DUN) (daripada 339) di seluruh negara, tetapi parti utama orang Melayu ini kena cari juga sebab kenapa 33 kerusi Parlimen dan 98 DUN mereka tewas.

UMNO kena kaji kenapa sekarang, kawasan majoriti besar atau kecil Melayu, UMNO/BN gagal tarik pengundi di bandar untuk memihak kepada mereka. Bukan dengan hanya memberikan pelbagai bantuan itu sudah mencukupi. Rakyat masih belum merasai sebenarnya perubahan yang dibuat dalam UMNO/BN itu sendiri.

Konsep meminta pengundi berterima kasih dan mengenang jasa-jasa UMNO/BN sepanjang 56 tahun Merdeka tidak begitu laku sekarang. UMNO/BN kena cari idea dan pendekatan yang baru dan lebih meyakinkan pengundi dan paling penting meyakinkan bangsa Melayu itu sendiri.

UMNO/BN kena akui, mereka kalah dalam persaingan media sosial. Pasukan penyebar fitnah dalam media sosial yang memihak kepada pembangkang jelas gagal disaingi oleh tentera siber UMNO/BN. Laporan mereka lebih meyakinkan kerana diselit dengan fakta dan data. Sebaliknya hujah daripada media UMNO setakat penafian dan penjelasan semata-mata. UMNO tewas menentang persepsi. Mana cybertroopers UMNO semua? Masih dalam khayalan sendiri ker?


Sekarang persepsi negatif terhadap UMNO dan pemimpin Melayu begitu kuat. Aku sedih, orang Melayu sendiri sangsi kepada kepimpinan bangsa Melayunya. Orang Melayu sudah tidak kisah nama-nama Melayu makin hilang di buminya sendiri. Akhbar Utusan Malaysia yang mempertahankan Perlembagaan pun teruk dihentam dan dituduh rasis.

Ingatlah apa yang rasis bagi bangsa yang tanah tumpahnya ialah Tanah Melayu ini. Ingatlah bangsa Jerman pun berbangga dengan nama negaranya Deuthland, orang Belanda - Netherland, orang Jepun - Jepun, India - India dan banyak lagi yang namanya kekal sama dengan identiti bangsa pribuminya.

Malangnya orang Melayu sudah lupa mereka sudah hilang nama Tanah Melayu. Yang disebut-sebut sekarang ialah Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Kenapa nama Sabah dan Sarawak disebut penuh dan tidak kepada nama Semenanjung Tanah Melayu.

Rujuklah mana-mana perenggan dalam Perlembagaan awal, tidak disebut Semenanjung tetapi nama penuhnya Semenanjung Tanah Melayu. Maka elok sangat Kerajaan dan UMNO mengembalikan nama Tanah Melayu ini dalam semua dokumen dan laporan rasmi Kerajaan.

Adakah orang Melayu tidak nampak sikap bangsa lain yang berusaha menjatuhkan mereka di tanah airnya sendiri? Sekarang pelbagai taktik dilakukan untuk menjatuhkan orang Melayu, baik dari segi ekonomi, politik atau pun sosial. Malah mereka ini juga ada niat untuk menjatuhkan agama Islam.

Dari segi ekonomi, lihatlah aktiviti pengambilan pekerjaan dan peluang perniagaan. Dalam soal politik, boleh kita lihat taktik licik kaum tersebut terhadap BN. Dan soal sosial, kaum itu sedang menguasai semua kawasan pertumbuhan ekonomi baru.

UMNO perlukan perubahan yang lebih baik sekarang. Jangan tunggu lagi, sampai bila kalau hang pa semua asyik cakap saja tapi kerjanya tak buat. UMNO perlukan pemimpin yang Ultra Melayu yang tegas mempertahankan bangsanya sendiri juga agama dan tanahair. UMNO perlukan pemimpin yang berani, tak mahu lagi pemimpin yang hanya pandai cakap (bagi amaran) saja sampai kaum lain pijak kepala kita.

Lihat kehendak rakyat yang masih memilih UMNO sebagai pemerintah kerana mereka masih mengharapkan perubahan yang membolehkan bangsa Melayu terus terjamin dan terbela.

Kalau suasana PRU13 terus berulang dalam PRU14, dan orang muda Melayu tiada semangat pertahankan maruah bangsanya, itu adalah petanda orang Melayu akan merempat di tanah airnya sendiri.


Pikiaq jangan tak pikiaq noooo.....

No comments:

Post a Comment