Tuesday, November 18, 2014

LAMBAKAN PEKERJA ASING, APE SEBENARNYA KDN BUAT? @KDNPUTRAJAYA @Zahid_Hamidi @imigresenmy @PDRMsia @SPRMMalaysia


Isu pekerja asing sebenaqnya bukan perkara baru di negara kita. Dah lama rasanya rakyat menyuarakan tentang perkara ini kerana ia melibatkan keselamatan mereka sekeluarga. Hangpa lihat ja, pusing kiri kanan paling tidak mesti ada kita tengok muka mat bangla, indon, myanmar dan macam2 lagi lah..yang boleh buat kita semua sakit mata kan.

Depa nie bila dah berkumpul ramai2 mulalah depa besaq kepala...nak tunjuk depa tu hebat. Ada tu pulak, depa ni berani KAWTIM dengan pihak berkuasa...Hangpa ingat negara ni hangpa punya ka?

Persoalannya di sini, timbul isu rasuah yang sebelum ini pernah keluaq di dada akhbar. Baca SINI, SINI.

Adakah isu lambakan ini adalah disebabkan TINGKAT 5 BLOK D1 KDN, dari pegawai sampailah ke kaunter mereka ini 'SUDAH DIMANJAKAN' oleh seseorang yang kira pakar dalam bidang pengurusan pekerja asing ni??

Sebagai contoh isu rasuah dan kes hukuman penjara yang dijatuhkan kepada bekas KP JIM sebelum ini atas kesalahan menerima rasuah. Masyarakat tidak harus melihat kes ini hanya kepada apa yang tersurat (tuduhan, perbicaraan, hukuman dan sebagainya) bahkan lebih penting lagi melihat kepada apa yang tersirat yang mesti dibongkar dan dinilai.

Perbuatan rasuah adalah salah di sisi undang-undang dan siapa didapati melakukannya mesti dijatuhkan hukuman. Inilah yang tersurat. Yang tersirat pula adalah suasana persekitarannya yang menyebabkan berlakunya perbuatan rasuah.

Dalam kes ini misalnya, apa yang mendorong kejadian ini berlaku dan pasti berlaku hendaklah dikaji dan dinilai secara objektif dan ilmiah dan ceritanya disiarkan untuk tatapan umum. Bahkan dengan mendalami kefahaman isu-isu dan keadaan persekitaran di sebalik kejadian rasuah ini, pihak berwajib boleh menjadi lebih celik, arif dan proaktif dan tidak reaktif dalam tindakannya membanteras gejala rasuah.


Perniagaan ini cukup lumayan tanpa risiko yang tinggi. Siapa yang dapat menjadi ejen dan mempunyai hubungan baik dan akrab dengan pihak-pihak yang berwajib memang memiliki lombong emas dan ramai sudah menjadi kaya-raya daripada perniagaan ini. Sama seperti mereka yang mendapat permit import (AP). Ini semua orang tahu.

Bahkan bukan semua orang yang berkebolehan dan berkeupayaan dalam perniagaan ini akan dapat memperolehi lesen. Yang tak der lesen pun boleh buat duit...paling menarik maklumat yg aku dapat, ADA PEGAWAI JIM YG BERANI MENGKLONKAN DOCUMENT YG ADA TANDATANGAN PAK MENTERI??? WAH HEBAT TUUUU KAN!!


AWAT KDN SENYAP JER DALAM PERKARA NI YER??? HANGPA SEMUA TIDOQ KAAA???

Persoalannya siapakah 'Pak Aji' yang dikatakan cukup mahir dalam bidang ini, dan juga merupakan 'RUNNER' pada salah seorang pegawai di bahagian tersebut walaupun beliau sudah tidak berkhidmat di situ??


Apakah KDN selama ini hanya mampu melihat saja? Mana pegawai2 tertinggi KDN yang katanya cekap membuat keputusan dan kerja? Kenapa perkara seperti ini masih berleluasa lagi. Tukar pegawai atasan disetiap bahagian...adakah mereka tengok pegawai yang di bawahan buat kerja??

 Setiap isu yang berbangkit KENAPA KDN LEMBAP SANGAT NAK BUAT KERJA UNTUK MENJAWAB?? RAKYAT ASYIK TERTUNGGGUUUUUU SAJAAAAAA!!!

HARAP SANGAT KP JIM YG BARU NI BOLEH BUAT KERJA...TENGOK SEKALI ANAK BUAH YG KAT BAWAH NI CARA DEPA KERJA ADA KELEPET KE IDAK K!!


PEGAWAI2 KDN TOLONG JANGAN TIDOQ SANGAT NAAAA...NANTI BANYAK PLAK AYAQ LIUR BASI KELUAQ TU!! KIH KIH KIH